Ce trebuie sa se stie despre jante

Ce trebuie sa se stie despre jante

2_04Este bine de cunoscut faptul ca janele confectionate din aliaj au un rol foarte important in materie de siguranta la rulare, chiar daca mai sunt inca multi soferi care le considera a fi doar accesorii estetice. In acest articol veti afla cum influenteaza jantele din aliaj comportamentul masinii si cum ar trebui intretinute.

In ultimii ani, productia de jante din aliaj a avut o evolutie spectaculoasa si intr-un timp relativ scurt mai toti constructorii de automobile le-au introdus ca echipament standard. Mai mult, in zilele noastre oferta de jante din aliaj este deosebit de variata si adaptata pentru orice tip de buget. Si cu toate acestea, motivul principal pentru care sunt preferate jantele din aliaj este inca unul pur estetic, aspectele tehnice cazand pe un plan secundar.

Chiar daca sunt mai scumpe prin comparatie cu clasicele jante din otel, cele din aliaj ofera o serie de avantaje. Astfel pe langa un aport la nivel estetic, jantele din aliaj au o precizie de fabricatie net superioara si au o durabilitate mult mai buna. Un alt mare avantaj al jantelor din aliaj este greutatea redusa ceea ce ajuta atat demarajul cat si franarea, precum si stabilitatea in curbe. Iar datorita conductivitatii termice superioare a aliajului, acest tip de jante asigura o racire mai rapida si eficienta a rotii si implicit a componentelor sistemului de franare.

Din punct de vedere constructiv jantele din aliaj se aleg dupa sistemul de prindere (numarul de prezoane), dupa dimensiuni si nu in ultimul rand in functie de bugetul disponibil. Insa se recomanda folosirea jantele din aliaj mai ales in anotimpul cald, iar cele din otel in sezonul hibernal. Mai este bine de stiut ca designul jantei din aliaj este rezultatul unor calcule amanuntite pentru obtinerea unei raport avantajos intre durabilitate, eficienta la franare, greutate si pretul de achizitie.  Insa ca in orice subramura a pietei accesoriilor auto exista si jante contrafacute, atractive la pret insa destul de periculoase in privinta sigurantei. Astfel se impune ca in momentul alegerii unui set de jante din aliaj sa fie verificata provenienta acestora, gradul de uzura (daca nu sunt noi), daca specificatiile tehnice respecta recomandarile constructorului masinii si daca sunt omologate de catre RAR/

Mai trebuie tinut cont de faptul ca jantele din aliaj necesita o ingrijire speciala… Astfel specialistii recomanda ca periodic sa fie curatate de impuritati, doar cu apa si sapun ori cu produse profesionale.

Pe cat posibil trebuie evitate solutiile care folosesc particule abrazive care pot sa distruga straturile suprioare ale jantei. Alt sfat este curatarea jantelor in special in sezonul rece pentru ca sarea si materialele atiderapante pot sa corodeze lacul protector al acestora.